Normalde bacasız eve, işyerine SOBA KURULMAZ. Fakat müstakil ve tek katlı bir eviniz veya işyeriniz varsa camdan veya duvardan soba borusunu çıkartarak soba kurabilir.
Soba borusu; sac konan pencereden, duvardan çıkarılıp, saçaktan 25 cm açıkta ve dumanın geri tepmemesi için, bacanın en üst noktası, çatının en üst noktasından 100 cm daha yüksekte ve ucunda şapka kullanılarak kurulur. Boruların birleştiği yerler çember ile kapatılıp, bu çemberden duvar ve tavana bağlanmak suretiyle, birbirinden ayrılması ve devrilmesi önlenir. Dışarıya çıkarttığınız baca borusu ile yakınındaki yüksek yapı veya ağaç gibi engeller arasındaki mesafe en az 6 m olmalıdır.
Baca gazının soğuyarak ağırlaşmasını ve baca tepmesini önlemek için soğuk hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalı. Yapılan bu işleme rağmen bacadaki yoğuşma suyu devam ediyorsa dışarıdaki yukarı yönlü dirseğin altında ufak bir delik ve tahliye borusu yardımıyla yoğuşma giderine gitmesi sağlanır. Bu işlemler yapılmaz ise içerideki boru ek yerlerinden damıtmaya başlar.
Bağdadi duvardan boru geçirmek mecburiyeti hasıl olursa, duvarın yağlı boya veya ahşap gibi çabuk yanıcı kısmına künk veya büz yerleştirilir ve boru bu delikten geçirilir.
Soba bacasının en büyük çekmeme nedeni, sobadan duvardaki bağlantı yerine kadar yukarı yönlü hafif bir eğim olmamasıdır. Eğim yoksa %10-15 arasında tatlı bir eğimle boru bağlantıları yapılır.
Soba, duvardan en az 50, en çok 150 cm uzağa kurulmalıdır. Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı, en fazla iki dirsek kullanılmalıdır. Zorunlu olmadıkça fazla dirsek kullanılmamalıdır.
Uzun yatay borular kullanılmamalıdır. Yatay borular en fazla 2 m olmalıdır.
Soba, dirsek, boru ek yerleri duman sızdırmamalıdır. Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık arttırılabilir.
Çatı üzerindeki bacanızda dikkat etmeniz gereken bir başka önemli kriter baca şapkanızdır. İdeal bir baca şapkasının en önemli özelliği; Lodos, Poyraz gibi ters rüzgarlı havalarda bacanın geri basmasını ve yağmur suyunun baca içerisine girmesini engelliyor olmasıdır. Rüzgar gülü, baca fırıldağı, döner şapkanın, soba borusuna dumanların geri gelmesini engelleyen özel bir sistemi vardır. Yağmur, rüzgar ve lodostan etkilenmeyen bu sistem karbon monoksit gazından yaşanılan ölümleri engellemektedir.
OZYSTOVE ailesi olarak güvenli, huzurlu, sıcak günler dileriz.
M.Ozan DERELİ
İnşaat Yüksek Mühendisi